Skip to main content

Lokalisasjon Stiftelsen Marinens Veteranskip (MVS)

Horten har som marineby en lang historie som strekker seg tilbake til 1818 og opprettelsen av Hortenstangen Marineetablissement, senere omdøpt til Karljohansvern (KJV), som Marinens hovedbase.

Marinen flyttet fra Horten av militærstrategiske grunner på 1960-tallet til fordel for Bergen og Haakonsvern, men mye av byens identitet som marineby er bevart på KJV. Militær aktivitet i Horten anno 2021 omfatter Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) tekniske verksteder,
Marinemusikken, Marinemuseet (MMU), Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og Forsvarets
Spesialkommando, samt Forsvarsbygg.

Prosjektgruppen har funnet det naturlig kun å utrede og anbefale KJV som beliggenheten for en fremtidig felles stiftelse for Marinens veteranskip. Bakgrunnen for dette er tredelt:
(1) Driften av museumsskipet KNM Narvik er lokalisert i Horten.
(2) Landets nasjonale marinemuseum befinner seg tett ved.
(3) Fasilitetene for å kunne utvikle et maritimt opplevelsessenter finnes på KJV.
Prosjektgruppen har lagt særlig vekt på de mulighetene som finnes på KJV for en langsiktig plan om et samlet, helhetlig maritimt kulturmiljø for veteranskipene.

Horten kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune ble på et tidlig stadium tatt med i planleggingen av MVS lokalisert på KJV. Horten kommune har gjennom sin nøkkelrolle som forvalter av havnearealet på Horten indre havn, og gjennom reguleringsplanen for utviklingen
av KJV, lagt til rette for en fremtidig veteranskiphavn. Vestfold og Telemark fylkeskommune har fulgt opp Horten kommunes utviklingsplaner ved å gi dispensasjon fra områdefredningen for KJV, blant annet ved tillatelsen til fortøyningen av KNM Narvik på sin nåværende plass.
Forsvarsbygg disponerer flere store bygg og kaiområder i nær tilknytning til MMU, som i fremtiden vil være viktige for å kunne utvikle MVS på KJV.

Det har vært viktig for prosjektgruppen å sikre god tilgang til havnefasiliteter for restaurering, vedlikehold og konserverende opplag av skip. Tett ved MMU ligger dokken til tidligere Marinens Hovedverft. Den er vernet, og eies og drives av firmaet Horten Skipsreparasjoner A/S (HSR). HSR har i mange år hatt ansvaret for vedlikeholdet av kongeskipet Norge. I de senere årene har dette også vært tilfelle for flere kjente veteranskip, herunder seilskipet Christian Radich og hvalfangstskuta Southern Actor. HSR har dermed opparbeidet seg en unik kompetanse på restaurering av veteranskip. HSR samarbeider tett med Bredalsholmen dokk- og fartøyvernsenter, og sammen tilbyr disse en samlet kompetanse som vil komme MVS til gode.

FLO tekniske verksteder har et større verksted i Horten som over tid har bidratt aktivt til at museumsskipet KNM Narvik i dag fremstår som et av Europas beste bevarte militære museumsskip. FLO har gitt Stiftelsen KNM Narvik muligheten til å kjøpe tjenester for teknisk
bistand og vedlikehold som har vært økonomisk fordelaktig for stiftelsen. Det frivillige engasjementet er en viktig ressurs for driften av de militære museumsskipene (Frivilligheten vil bli behandlet i eget punkt). I anbefalingen om beliggenhet har frivilligheten og tilhørende rekruttering til fartøyvern blitt nøye vurdert. Det er prosjektets klare erfaring at KJV s geografiske plassering på østlandsområdet gir et godt utgangspunkt for et langvarig og stabilt tilskudd av frivillige.

En samling på KJV styrkes samtidig av de maritime fagmiljøene som finnes i Horten og Vestfold. Her kan nevnes flere av de industrielle sponsoravtalene Stiftelsen KNM Narvik har inngått for å sikre driften av dette fartøyet (Norges største museumsgjenstand), samt det samarbeidet som har blitt etablert med Universitetet i Sør-Øst Norge på Bakkenteigen. Dette inkluderer studenter i nautikk og maskinfag som skal kunne tilbys praktisk erfaring og fartstid på MVS sine seilende museumsskip.

Prosjektgruppen innstiller på følgende tiltak:

  • Karljohansvern i Horten velges som hovedsete for Marinens veteranskip og et tiltenkt
    opplevelsessenter for formidlingen av Marinens maritime kulturarv.
  • Det bør utarbeides et planverk for å utvikle KJV som et nasjonalt kultursenter.